Blagodati jojobina ulja
Ulje jojobe nastaje iz biljke jojobe - grubog, neuglednog grma koji obično raste u vrućim i sušnim klimatskim uvjetima. Životni vijek jojobe je dug, do 200 godina i tijekom života može narasti i više od jednog metra. Kada se na grmu pojave cvijetovi i sazriju, prerastaju u voće koje u sebi sadrži sjemenku veličine zrna kave. Hladnim tiještenjem sjemenki dobiva se čisto ulje. Procesi obrade, filtracije i pasterizacije čuvaju sve vrijednosti jojobina ulja ali prije upotrebe u kozmetičkim preparatima otklanja se njegova boja i miris.
Gdje pronalazimo jojobino ulje?
Ulje jojobe jedno je od najboljih ulja uopće stoga nije čudno što se koristi u losionima, kremama, pilinzima, sapunima, proizvodima za njegu kose te kozmetičkim preparatima. Drugim riječima, gotovo svim proizvodima kojima tretiramo svoju kožu. Jedan od bitnih razloga zbog kojih se koristi je i sama formula ulja, jer se ne kvari niti oksidira, čak ni na visokim temperaturama.
U kozmetičkoj industriji postalo je iznimno zanimljivo 1970. godine kada je zabranjen lov na plavetne kitove kao i dotadašnje korištenje kitove masti u kozmetičkim proizvodima, prvenstveno kremama za lice. Jojobino ulje poslužilo je kao zamjena, jer poput kitovog ulja lako prodire u kožu te regulira njezinu vlažnost. Od tada se skupo prodaje kako bi se koristilo u kozmetičkim proizvodima, kako preparativnim tako i dekorativnim.
Kako ulje jojobe djeluje na kožu?
Blagotvoran utjecaj jojobina ulja za kožu je neupitan: uvelike hidratizira i vlaži kožu, daje joj potrebne vitamine, vraća svježinu, sprječava nastanak bora i ožiljaka te pomaže u liječenju akni, psorijaze i ekcema te opeklina od sunca. Upija se brzo i lagano te se iz tog razloga koristi i prilikom masaže suhe i nadražene kože. Osnovne funkcije jojobina ulja su:
- emolijent – sadrži važne nutrijente poput vitamina E, kompleksa B vitamina, jod, krom, cink te minerale. Regulira PH vrijednost, potpomaže hidrataciju suhe kože, čini je mekom i glatkom, vraća joj zdravi sjaj.
- ovlaživač - izvrsno vlaži kožu jer prodire u stanice kože i lako i brzo se upija čime ostavlja kožu baršunastom i mekom. Tijekom procesa starenja ili pretjeranog izlaganja štetnim tvarima iz okoliša, koža proizvodi manje sebuma te samim time gubi vlagu. Tu funkciju preuzima jojobino ulje jer su njegovi esteri svojim sastavom (omjerom kiselina, alkohola i ugljika) jako slični ljudskom sebumu.
- antibakterijsko djelovanje - uništava bakterije i klice, zbog čega se upotrebljava u proizvodima za njegu problematične kože sklone aknama
- piling – izvrsno služi kao blagi piling za lice, iako bi za „tvrđu“ kožu, primjerice kožu stopala i koljena trebalo koristiti nešto abrazivnije.
Dosadašnja istraživanja i iskustva dokazala su da jojobino ulje nema štetnih posljedica te da je pogodno za sve tipove kože. Nije komedogeno, ne uzrokuje iritacije ni alergijske reakcije na koži. Jedini stvarni nedostatak jojobina ulja u usporedbi s drugim uljima je cijena i činjenica da se jako brzo upije pa zahtijeva češću upotrebu.
Recepti iz kućne radinosti
Ukoliko želite i sami osjetiti blagodati ovog ulja na svojoj koži, možete se upustiti u izradu vlastitih proizvoda za njegu lica. Stručnjaci preporučuju kreiranje mješavine jojobina ulja, ulja noćurka i mrkve koja pomaže pri ublažavanju linija i bora „smijalica“ odnosno prvih bora koje nastaju s lijeve i desne strane usana i vanjskih kutova očiju.
Jojobino ulje možete koristiti i u regeneratoru kako bi vratili vlagu suhoj te pružili dodatnu njegu krhkoj i lomljivoj kosi. Jednako tako, može se dodati šamponu ili nanijeti samostalno na mokru kosu prije sušenja kako bi se spriječilo njeno lomljenje. Ukoliko vam je kosa isušena i potrebna joj je dubinska hidratacija, savjetuje se nanijeti ulje na suhu kosu. Za sam kraj donosimo jednostavan i učinkovit recept za obojanu kosu: nanesite jojobino ulje duž cijele kose i pričekajte sat vremena. Nakon što isperete ulje, uživajte u obnovljenoj - sjajnoj i mekanoj kosi!
www.neseser.hr
| < | > |
|---|





